LUNCH MENU
PRZYSTAWKI
ZUPY
DANIA GŁÓWNE
SAŁATY
DESERY
WKŁADKA SEZONOWA
LUNCH MENU
Najedz się!
Lunch w Kulturalnej od poniedziałku do piątku od 12 do 16 na miejscu i z dowozem w aplikacji Wolt. Codziennie opcja wegetariańska lub mięsna. Cały zestaw lub tylko drugie, albo tylko zupa. Można zamówić na cały tydzień i nie chodzić głodnym, bo to nie zdrowo!
07.10 PONIEDZIAŁEK
zupa: Krem z pieczonej dyni i papryki, feta, czarnuszka
danie mięsne: Filet drobiowy po parysku, puree ziemniaczane, sałata masłowa ze śmietaną
danie wege: Pieczony topinambur, puree ziemniaczano-ziołowe, warzywny demiglace
08.10 WTOREK
zupa: Krem z brokuła, migdały
danie mięsne: Rolada wieprzowa z ogórkiem i boczkiem, kopytka, sałatka z pora i czerwonej kapusty
danie wege: Kopytka dyniowe, palone masło, szałwia, orzeszki
09.10 ŚRODA
zupa: Szczawiowa, jajko
danie mięsne: Udko w rozmarynie z czosnkiem, sos śmietanowo-winny, pieczone ziemniaki, szpinak
danie wege: Faszerowana kalarepka, pieczone ziemniaki, szpinak
10.10 CZWARTEK
zupa: Grochówka
danie mięsne: Polędwiczka w boczku, kasza pęczak, buraki
danie wege: Kaszotto z grzybami
11.10 PIĄTEK
zupa: Chrzanowa, jajko
danie mięsne: Dorsz w tempurze, łódeczki ziołowe, surówka z marchewki z chrzanem
danie wege: Placki z dyni, kwaśna śmietana, szczypior
cena:
zupa: 13 zł
drugie danie: 27 zł
zestaw: 33 zł
PRZYSTAWKI
Ziemniaki hasselback
gzik / kiszony ogórek
w gf
33 zł
Pate
karmelizowane gruszki w tymianku/ foacacia
35 zł
Frytowane kalmary w tempurze
majo pomarańczowe
37 zł
Tatar wołowy
chipsy ziemniaczane / marynowane kurki / lubczyk / cebulka/ focaccia
45 zł
Bliny gryczane
łosoś/ śmietana / koper
gf
43 zł
Hummus klasyczny
pieczone pomidorki cherry / kolendra / chleb naan
v
35 zł
Bliny gryczane
wegański łosoś/ śmietana/ koper
w gf
41 zł
ZUPY
Bulion grzybowy
warzywne pierożki gyoza
31 zł
DANIA G Ł Ó W N E
Kotleciki z dyni
puree z cukinii / pieczone ziemniaki / jarmuż
v gf
45 zł
Risotto z burakiem
kozi ser / czarnuszka
w gf
47 zł
Fish & chips
puree z zielonego groszku / aioli
53 zł
Wołowina duszona w czerwonym winie
puree z dynii / ziemniaki gratin/ szczypior
gf
59 zł
SAŁATY
Sałatka z buraka
fenkuł / ogórek / czerwona fasola / cebula / dressing kolendrowy
gf v
43 zł
Sałatka z kaszą pęczak
dynia/ feta/ pomarańcza/ dymka/ prażony sezam
w
43 zł
DESERY
Cannoli
ricotta/ czekolada/ pistacje/ skórka z pomarańczy w
29 zł
Tarta z powidłami śliwkowymi
kruszonka z orzechów / krem pomarańczowy
v
27 zł
WKŁADKA FESTIWALOWA
Żur grzybowy
puree ziemniaczane/ jajko
27 zł
Krem z dynii
pestki dyni
Rydze na maśle
białe wino/ natka pietruszki/ czosnek/ focaccia
w
39 zł
Focaccia
pesto pietruszkowe/ grillowane pieczarki
v
33 zł
Focaccia
ricotta / pieczona dynia z tymiankiem /orzechy
w
33 zł
Makaron tagliatelle
grzyby/ sos maślano-winny/ ser Bursztyn w 47 zł
Pierogi
dynia/ ziemniaki/ twaróg/ palone masło rozmarynowe w
43 zł
Lemoniada dyniowo-pomarańczowa
dynia/ pomarańcza/ cytryna/ woda gazowana/
18 zł
Smok Diplodok
agrest/ cytryna/ trawa cytrynowa/ mięta/ woda gazowana/
18 zł
Industry
Organic Cava 0,0%/ bitter z cytrusów, klitorii ternateńskiej, herbaty jaśminowej / woda gazowana / wiśnia maraschino
33 zł
vegan
veggie
gluten-free