LUNCH MENU

PRZYSTAWKI

ZUPY

DANIA GŁÓWNE

SAŁATY

DESERY

WKŁADKA SEZONOWA

LUNCH MENU

Najedz się!
Lunch w Kulturalnej od poniedziałku do piątku od 12 do 16 na miejscu i z dowozem w aplikacji Wolt. Codziennie opcja wegetariańska lub mięsna. Cały zestaw lub tylko drugie, albo tylko zupa. Można zamówić na cały tydzień i nie chodzić głodnym, bo to nie zdrowo!

07.10 PONIEDZIAŁEK
zupa: Krem z pieczonej dyni i papryki, feta, czarnuszka
danie mięsne: Filet drobiowy po parysku, puree ziemniaczane, sałata masłowa ze śmietaną
danie wege: Pieczony topinambur, puree ziemniaczano-ziołowe, warzywny demiglace

08.10 WTOREK
zupa: Krem z brokuła, migdały
danie mięsne: Rolada wieprzowa z ogórkiem i boczkiem, kopytka, sałatka z pora i czerwonej kapusty
danie wege: Kopytka dyniowe, palone masło, szałwia, orzeszki

09.10 ŚRODA
zupa: Szczawiowa, jajko
danie mięsne: Udko w rozmarynie z czosnkiem, sos śmietanowo-winny, pieczone ziemniaki, szpinak
danie wege: Faszerowana kalarepka, pieczone ziemniaki, szpinak

10.10 CZWARTEK
zupa: Grochówka
danie mięsne: Polędwiczka w boczku, kasza pęczak, buraki
danie wege: Kaszotto z grzybami

11.10 PIĄTEK
zupa: Chrzanowa, jajko
danie mięsne: Dorsz w tempurze, łódeczki ziołowe, surówka z marchewki z chrzanem
danie wege: Placki z dyni, kwaśna śmietana, szczypior

cena:
zupa: 13 zł
drugie danie: 27 zł
zestaw: 33 zł

PRZYSTAWKI

Ziemniaki hasselback
gzik / kiszony ogórek
w gf
33 zł

Pate
karmelizowane gruszki w tymianku/ foacacia
35 zł

Frytowane kalmary w tempurze
majo pomarańczowe
37 zł

Tatar wołowy
chipsy ziemniaczane / marynowane kurki / lubczyk / cebulka/ focaccia
45 zł

Bliny gryczane
łosoś/ śmietana / koper
gf
43 zł

Hummus klasyczny
pieczone pomidorki cherry / kolendra / chleb naan
v
35 zł

Bliny gryczane

wegański łosoś/ śmietana/ koper
w gf
41 zł

ZUPY

Bulion grzybowy

warzywne pierożki gyoza

w

31 zł


DANIA G Ł Ó W N E

Kotleciki z dyni
puree z cukinii / pieczone ziemniaki / jarmuż
v gf
45 zł

Risotto z burakiem
kozi ser / czarnuszka
w gf
47 zł

Fish & chips
puree z zielonego groszku / aioli
53 zł

Wołowina duszona w czerwonym winie
puree z dynii / ziemniaki gratin/ szczypior
gf
59 zł

SAŁATY

Sałatka z buraka
fenkuł / ogórek / czerwona fasola / cebula / dressing kolendrowy
gf v
43 zł

Sałatka z kaszą pęczak
dynia/ feta/ pomarańcza/ dymka/ prażony sezam
w
43 zł

DESERY

Crème brûlée
w gf
27 zł

Cannoli
ricotta/ czekolada/ pistacje/ skórka z pomarańczy w
29 zł

Tarta z powidłami śliwkowymi

kruszonka z orzechów / krem pomarańczowy
v
27 zł

WKŁADKA FESTIWALOWA

Żur grzybowy
puree ziemniaczane/ jajko

w

27 zł

Krem z dynii

pestki dyni

gf v
27 zł

Rydze na maśle

białe wino/ natka pietruszki/ czosnek/ focaccia

w
39 zł

Focaccia
pesto pietruszkowe/ grillowane pieczarki

v
33 zł

Focaccia

ricotta / pieczona dynia z tymiankiem /orzechy

33 zł

Makaron tagliatelle

grzyby/ sos maślano-winny/ ser Bursztyn w 47 zł


Pierogi

dynia/ ziemniaki/ twaróg/ palone masło rozmarynowe w

43 zł

Lemoniada dyniowo-pomarańczowa

dynia/ pomarańcza/ cytryna/ woda gazowana/

18 zł

Smok Diplodok

agrest/ cytryna/ trawa cytrynowa/ mięta/ woda gazowana/

18 zł

Industry

Organic Cava 0,0%/ bitter z cytrusów, klitorii ternateńskiej, herbaty jaśminowej / woda gazowana / wiśnia maraschino

33 zł

vegan

veggie

gluten-free